Το μυριστικό κυδώνι : η παραδοσιακή κουζίνα της Κύθνου /

Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας του πολιτισμού, αλλά είναι κι ένα σημαντικό κεφάλαιο της επιστήμης της Λαογραφίας στη μελέτη του υλικού βίου του λαού της υπαίθρου. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται η παραδοσιακή μαγειρική της Κύθνου (ή: Θερμιά) όπως διαμορφώθηκε ως τα μέσα, περί...

Πλήρης περιγραφή

Αποθηκεύτηκε σε:
Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Βενετούλιας, Γιώργης (Συγγραφέας)
Άλλοι συγγραφείς: Μαμαλάκης, Ηλίας, 1949- (Συγγραφέας εισαγωγής κ.λπ.)
Μορφή: Βιβλίο
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: Αθήνα : Εν πλω : Δήμος Κύθνου, 2011
Θέματα:
LEADER 05022namaa2200301 4500
001 main_30425
003 GR-kkKDBK
005 20191001213204.0
006 a|||||r|||||||||||
008 130122s2011uuuugr#a|||grb||| 001|0 gre d
020 |a 978-960-9550-10-9 
040 |a GR-kkKDBK  |b gre  |d GR-kkKDBK  |e AACR2 
082 0 |a 641 
100 1 |4 aut  |a Βενετούλιας, Γιώργης  |9 11430 
245 1 0 |a Το μυριστικό κυδώνι :  |b η παραδοσιακή κουζίνα της Κύθνου /  |c Γιώργης Βενετούλιας ; προλογίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης 
260 |a Αθήνα :  |b Εν πλω :  |b Δήμος Κύθνου,  |c 2011 
300 |a 293 σ. :  |b εικ. ;  |c 19 εκ. 
520 |a Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας του πολιτισμού, αλλά είναι κι ένα σημαντικό κεφάλαιο της επιστήμης της Λαογραφίας στη μελέτη του υλικού βίου του λαού της υπαίθρου. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται η παραδοσιακή μαγειρική της Κύθνου (ή: Θερμιά) όπως διαμορφώθηκε ως τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του '70, πριν την εισβολή νεοτεριστικών στοιχείων στην ντόπια διατροφή. Τότε, που η παλιά νοικοκυρά μαγείρευε ακόμη στο πετρογκάζ, το οποίο είχε αντικαταστήσει, σχετικά πρόσφατα, τότε, την "καμινάδα" με την καύσιμη ύλη από φρύγανα, ξύλα κι αμπελόκλαδα. Κάποιες πληροφορίες σχετικές με το θέμα της διατροφής είχα ήδη καταγράψει από τα μαθητικά χρόνια του Γυμνασίου. Το θέμα, όμως, με απασχόλησε εντονότερα τα τελευταία έντεκα χρόνια, και, συγκεκριμένα, από το 2001, όπου με τη μακρόχρονη παραμονή μου στο νησί, λόγω εργασίας, μπόρεσα να συλλέξω συνταγές, καθώς και άλλες διατροφικές πληροφορίες που συγκροτούν το περιεχόμενο του ανά χείρας βιβλίου. Η μαγειρική στην Κύθνο συνιστά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τυπικής κυκλαδίτικης κουζίνας. Κι εδώ θα βρει κανείς τα "ροβίθια του φούρνου" (που οι περισσότεροι νομίζουν ότι μαγειρεύονται μόνο στη Σίφνο), τον "νταβά", γεμιστό κατσικάκι με ρύζι, που το βρίσκουμε (με άλλες ονομασίες) σε πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά κ.ά. Ωστόσο, κάθε τόπος έχει να παρουσιάσει και κάτι χαραχτηριστικό, κάτι ξέχωρο, στην ντόπια του κουζίνα. Στην Κύθνο, το περίφημο νόστιμο τυρί σφραγίζει γευστικά διαφορά εδέσματα, όπως τα "σφουγγάτα", τις "πίτες της Λαμπρής", τις "κουκουλόπιτες" ή τα "ταραχτά". Όλες οι συνταγές παρουσιάζουν χωριάτικα μαγειρέματα που ενθουσιάζουν με τη σοφή απλότητα και τη νοστιμιά τους και συνάμα μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε γεύσεις, ν' ανακαλύψουμε τη γοητεία των τοπικών προϊόντων, τη λαϊκή κουζίνα του νησιού. Ένα μέρος της παρούσας εργασίας είναι υλικό βιωματικό, αφού με αρκετά από τα μαγειρέματα αυτά μεγάλωσα. [...] 
650 4 |a Διατροφικές συνήθειες  |z Κύθνος (Κυκλάδες)  |x Ιστορία  |9 56810 
650 4 |a Μαγειρική, Ελληνική  |z Κύθνος (Κυκλάδες)  |9 54044 
651 4 |a Κύθνος (Κυκλάδες)  |x Κοινωνική ζωή και έθιμα  |9 51685 
700 1 |4 aui  |a Μαμαλάκης, Ηλίας,  |d 1949-  |9 7521 
700 1 |a Βενετούλιας, Γιώργης  |t Το μυριστικό κυδώνι : η παραδοσιακή κουζίνα της Κύθνου  |9 100185 
710 2 |4 pbl  |a Δήμος Κύθνου  |9 28642 
710 2 |4 pbl  |a Εν πλώ  |9 28052 
942 |c BK 
999 |c 31984  |d 31984 
952 |0 0  |1 0  |4 0  |6 641_000000000000000_ΒΕΝ  |7 0  |9 43757  |a KDBK  |b KDBK  |d 2013-01-22  |e Δωρεά Όλγα Πασαλίδου  |i 00272013  |l 0  |o 641 ΒΕΝ  |p 00272013  |r 2019-04-28  |w 2019-04-28  |y BK