Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας /

Περισσότερα για το περιέχομενο του οδοιπορικού θα μάθει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο. Σημειώνω μοναχά μια σεφερική παρατήρηση: «Ούτε είναι γνωστό πότε άρχισαν να λαξεύουν τα μοναστήρια. Ίσως στα χρόνια του Άι-Βασίλη, και συνέχισαν ώς τους καιρούς των αραβικών επιδρομών και πέρα». Σχεδόν παντού...

Descripció completa

Guardat en:
Dades bibliogràfiques
Autor principal: Σεφέρης, Γιώργος, 1900-1971 (Autor)
Altres autors: Κιτρομηλίδης, Πασχάλης Μ., 1949- (Autor d'introducció, etc.), Λορεντζάτος, Ζήσιμος, 1915-2004 (Autor d'introducció, etc.), Πετροπούλου, Ιωάννα (Autor d'introducció, etc.)
Format: Llibre
Idioma:Greek
Publicat: Αθήνα : Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 2005
Edició:3η έκδ.
Matèries:
Descripció
Sumari:Περισσότερα για το περιέχομενο του οδοιπορικού θα μάθει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο. Σημειώνω μοναχά μια σεφερική παρατήρηση: «Ούτε είναι γνωστό πότε άρχισαν να λαξεύουν τα μοναστήρια. Ίσως στα χρόνια του Άι-Βασίλη, και συνέχισαν ώς τους καιρούς των αραβικών επιδρομών και πέρα». Σχεδόν παντού στους τοίχους των πετροκομμένων μοναστηριών, η επίκληση «Κύριε, βοήθει!». Τα χρόνια του Άι-Βασίλη πέφτουν στον 4ο αιώνα μ.Χ. και οι επιδρομές συνεχίζονται πολλούς αιώνες αργότερα. [...] Πώς μπορεί να υπάρχει αντιστοιχία ή σύγκριση ανάμεσα στους πληθυσμούς μιας σημερινής καταναλωτικής κοινωνίας και τους πληθυσμούς της φοβέρας και της σκλαβιάς των πρώτων χριστιανικών αιώνων, τους αφημένους στο έλεος των διαδοχικών επιδρομέων τους. Κάτω από ένα στερέωμα αδιάφορο μέσα σε ένα αινιγματικό και μαθηματικά απροσμέτρητο σύμπαν. Αν σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο, θα βλέπαμε πως και οι δύο πληθυσμοί -και ο καλοζωισμένος και ο άλλος- βρίσκονται στην ίδια, τελικά, θέση.
Descripció física:108 σ. : εικ., φωτ. ; 24 εκ. + 1 χάρτης
ISBN:960-87610-4-2