Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα : ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές /

Η βελτίωση του ανθρώπινου είδους συνδέθηκε στενά με τη διατροφή του. Αναφέρεται ότι από τα χρόνια της προϊστορίας η αύξηση του ύψους και της διάρκειας ζωής συνδυάστηκαν με την πλουσιότερη διατροφή. Υποστηρίζεται επίσης ότι η κρεοφαγία και η μαγειρική συντέλεσαν τόσο στην κοινωνική οργάνωση, όσο και...

Full beskrivning

Sparad:
Bibliografiska uppgifter
Huvudupphovsman: Ρηγάτος, Γεράσιμος Α., 1945- (Författare, medförfattare)
Materialtyp: Bok
Språk:Greek
Publicerad: Αθήνα : Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, c2011
Ämnen:
LEADER 04084namaa2200301 4500
001 main_26936
003 GR-kkKDBK
005 20191001212821.0
006 a|||||r|||||||||||
008 110404s2011uuuugr#a|||er|||| 001|0 gre d
020 |a 978-960-452-112-8 
040 |a GR-kkKDBK  |b gre  |d GR-kkKDBK  |e AACR2 
082 0 |a 641 
100 1 |4 aut  |a Ρηγάτος, Γεράσιμος Α.,  |d 1945-  |9 36092 
245 1 2 |a Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα :  |b ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές /  |c Γ. Α. Ρηγάτος 
260 |a Αθήνα :  |b Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις,  |c c2011 
300 |a 175 σ. :  |b εικ. ;  |c 24 εκ. 
504 |a Περιέχει ευρετήριο 
520 |a Η βελτίωση του ανθρώπινου είδους συνδέθηκε στενά με τη διατροφή του. Αναφέρεται ότι από τα χρόνια της προϊστορίας η αύξηση του ύψους και της διάρκειας ζωής συνδυάστηκαν με την πλουσιότερη διατροφή. Υποστηρίζεται επίσης ότι η κρεοφαγία και η μαγειρική συντέλεσαν τόσο στην κοινωνική οργάνωση, όσο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται τα στοιχεία που περιγράφουν τη διατροφή κατά τους ομηρικούς χρόνους, τις σχετικές γνώσεις της προϊπποκρατικής ιατρικής, τα περί διαίτης βιβλία του Ιπποκράτη και των διαδόχων του, τα περί τροφής βιβλία του Γαληνού και των μεταγενέστερων γιατρών. Εξετάζονται επίσης τα σχετικά με τη διατροφή κατά τα συμπόσια, την κατανάλωση των βρώσιμων αγαθών από τις θυσίες και έργα που αναφέρονται ειδικά στην ψαροφαγία. Οι αναφορές στις περί διατροφής γνώσεις και αντιλήψεις των βυζαντινών στηρίζονται όχι μόνο σε βιβλία γιατρών αλλά και στα γραφόμενα από λόγιους, καθώς και σε λαϊκότερα κείμενα. Οι επόμενοι αιώνες κληρονομούν τις υπάρχουσες γνώσεις, τις εμπλουτίζουν με τα στοιχεία που συνεισφέρει ο διαφωτισμός και με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και προσαρμόζουν τη διατροφή στις κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής. Στο παρόν σύγγραμμα, ο γνωστός και έμπειρος συγγραφέας-ιατρός Γεράσιμος Ρηγάτος, οδηγεί τον αναγνώστη σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές που καλύπτουν διαχρονικά ολόκληρο το εύρος της ελληνικής διατροφικής παράδοσης.  
650 4 |a Γαστρονομία  |x Ιστορία  |9 65365 
650 4 |a Διατροφή  |z Ελλάδα  |x Ιστορία  |9 54837 
650 4 |a Διατροφικές συνήθειες  |z Ελλάδα  |x Ιστορία  |9 54141 
650 4 |a Μαγειρική, Ελληνική  |x Ιστορία  |9 54140 
700 1 |a Ρηγάτος, Γεράσιμος Α.,  |d 1945-  |t Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα : ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές  |9 96660 
710 2 |4 pbl  |a Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις  |9 27986 
942 |c BK 
999 |c 28108  |d 28108 
952 |0 0  |1 0  |4 0  |6 641_000000000000000_ΡΗΓ  |7 0  |9 39606  |a KDBK  |b KDBK  |d 2011-04-04  |i 01862011  |l 4  |o 641 ΡΗΓ  |p 01862011  |r 2021-08-30  |s 2021-06-09  |w 2019-04-28  |y BK