Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα : ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές /
Η βελτίωση του ανθρώπινου είδους συνδέθηκε στενά με τη διατροφή του. Αναφέρεται ότι από τα χρόνια της προϊστορίας η αύξηση του ύψους και της διάρκειας ζωής συνδυάστηκαν με την πλουσιότερη διατροφή. Υποστηρίζεται επίσης ότι η κρεοφαγία και η μαγειρική συντέλεσαν τόσο στην κοινωνική οργάνωση, όσο και...
Sparad:
Huvudupphovsman: | |
---|---|
Materialtyp: | Bok |
Språk: | Greek |
Publicerad: |
Αθήνα :
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις,
c2011
|
Ämnen: |
LEADER | 04084namaa2200301 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | main_26936 | ||
003 | GR-kkKDBK | ||
005 | 20191001212821.0 | ||
006 | a|||||r||||||||||| | ||
008 | 110404s2011uuuugr#a|||er|||| 001|0 gre d | ||
020 | |a 978-960-452-112-8 | ||
040 | |a GR-kkKDBK |b gre |d GR-kkKDBK |e AACR2 | ||
082 | 0 | |a 641 | |
100 | 1 | |4 aut |a Ρηγάτος, Γεράσιμος Α., |d 1945- |9 36092 | |
245 | 1 | 2 | |a Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα : |b ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές / |c Γ. Α. Ρηγάτος |
260 | |a Αθήνα : |b Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, |c c2011 | ||
300 | |a 175 σ. : |b εικ. ; |c 24 εκ. | ||
504 | |a Περιέχει ευρετήριο | ||
520 | |a Η βελτίωση του ανθρώπινου είδους συνδέθηκε στενά με τη διατροφή του. Αναφέρεται ότι από τα χρόνια της προϊστορίας η αύξηση του ύψους και της διάρκειας ζωής συνδυάστηκαν με την πλουσιότερη διατροφή. Υποστηρίζεται επίσης ότι η κρεοφαγία και η μαγειρική συντέλεσαν τόσο στην κοινωνική οργάνωση, όσο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται τα στοιχεία που περιγράφουν τη διατροφή κατά τους ομηρικούς χρόνους, τις σχετικές γνώσεις της προϊπποκρατικής ιατρικής, τα περί διαίτης βιβλία του Ιπποκράτη και των διαδόχων του, τα περί τροφής βιβλία του Γαληνού και των μεταγενέστερων γιατρών. Εξετάζονται επίσης τα σχετικά με τη διατροφή κατά τα συμπόσια, την κατανάλωση των βρώσιμων αγαθών από τις θυσίες και έργα που αναφέρονται ειδικά στην ψαροφαγία. Οι αναφορές στις περί διατροφής γνώσεις και αντιλήψεις των βυζαντινών στηρίζονται όχι μόνο σε βιβλία γιατρών αλλά και στα γραφόμενα από λόγιους, καθώς και σε λαϊκότερα κείμενα. Οι επόμενοι αιώνες κληρονομούν τις υπάρχουσες γνώσεις, τις εμπλουτίζουν με τα στοιχεία που συνεισφέρει ο διαφωτισμός και με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και προσαρμόζουν τη διατροφή στις κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής. Στο παρόν σύγγραμμα, ο γνωστός και έμπειρος συγγραφέας-ιατρός Γεράσιμος Ρηγάτος, οδηγεί τον αναγνώστη σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές που καλύπτουν διαχρονικά ολόκληρο το εύρος της ελληνικής διατροφικής παράδοσης. | ||
650 | 4 | |a Γαστρονομία |x Ιστορία |9 65365 | |
650 | 4 | |a Διατροφή |z Ελλάδα |x Ιστορία |9 54837 | |
650 | 4 | |a Διατροφικές συνήθειες |z Ελλάδα |x Ιστορία |9 54141 | |
650 | 4 | |a Μαγειρική, Ελληνική |x Ιστορία |9 54140 | |
700 | 1 | |a Ρηγάτος, Γεράσιμος Α., |d 1945- |t Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα : ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές |9 96660 | |
710 | 2 | |4 pbl |a Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις |9 27986 | |
942 | |c BK | ||
999 | |c 28108 |d 28108 | ||
952 | |0 0 |1 0 |4 0 |6 641_000000000000000_ΡΗΓ |7 0 |9 39606 |a KDBK |b KDBK |d 2011-04-04 |i 01862011 |l 4 |o 641 ΡΗΓ |p 01862011 |r 2021-08-30 |s 2021-06-09 |w 2019-04-28 |y BK |