Νεώτερες σημειώσεις για τους Σλαβόφωνους Έλληνες. (1978)
Περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων με την ανιστόρητη ιστορία και τη δράση των Σλαυόφωνων και των Κουτσοβλάχων στα σχολικά βιβλία, προσωπικές σημειώσεις, αλληλογραφία από τον Ν.Ι.Μέρτζο, παραπομπές.