Σλαβόφωνοι-Βλαχόφωνοι-Γλώσσα.
Περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων και προσωπικές σημειώσεις σχετικά με τους Σλαυομακεδόνες, το σλαυομακεδονικό ιδίωμα και τα σλαβικά τεχνάσματα.Επίσης, περιλαμβάνει αποκόμματα αναφορικά με τους Βλαχόφωνους Έλληνες και τη σχέση τους με τα ελληνικά γράμματα καθώς και την ελληνική διάλεκτο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Καλαβρία. Επιπλέον, βρίσκουμε πληροφορίες γενικότερα για τη γλώσσα και το πρώτο λεξικό μακεδονικής γλώσσας.