Βαλαάδες-Εξισλαμισμένοι κρυπτοχριστιανοί (17ο αιώνα).
Περιλαμβάνει φωτοαντίγραφα και αποκόμματα για τους Βαλαάδες και τη ζωή τους.Βαλ(λ)αχάδες ή Βαλαάδες αποκαλούνταν ελληνόφωνοι που είχαν εξισλαμιστεί κατά την ύστερη περίοδο της τουρκοκρατίας στη δυτική Μακεδονία ή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.Σύμφωνα με την προφορική παράδοση εξισλαμίστηκαν κατά τον 17ο αιώνα