Ο Εθνικός διχασμός (1914-1917) και Βενιζέλος.
Περιλαμβάνει προσωπικές σημειώσεις και αποκόμματα εφημερίδων με αναφορά στις μυστικές υπηρεσίες της "Αντάτ" στην Ελλάδα και τα Νοεμβριανά.Είναι οι ένοπλες συγκρούσεις που έφεραν αντίπαλους, τη 1η Δεκεμβρίου (18 Νοεμβρίου κατά το Ιουλιανό Ημερολόγιο) 1916, στρατεύματα πιστά στο Βασίλειο της Ελλάδας με γαλλο-βρετανικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί στην Αθήνα ώστε να επιτάξουν τυχόν οπλισμό. Η ονομασία ελληνικοί εσπερινοί η οποία δόθηκε, στη Δυτική Ευρώπη, στη σφαγή που ακολούθησε παραπέμπει στους «σικελικούς εσπερινούς» του 1282, στη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις του Ανδεγαυού βασιλιά Καρόλου Α΄ σφαγιάστηκαν συστηματικά από τον ντόπιο σικελικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα, οι συγκρούσεις αποκαλούνταν, ωστόσο, « Νοεμβριανά », λόγω της διατήρησης του Ιουλιανού Ημερολογίου στη χώρα.Αναφέρεται επίσης στον Εθνικός Διχασμός (1915-1917) που επικεντρώνονται στη διένεξη μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με την είσοδο ή μη της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κύρια γεγονότα της διένεξης αφορούν διαδοχικά την παραίτηση του Βενιζέλου, τη δημιουργία ξεχωριστού κράτους με πρωτοβουλία του στη Βόρεια Ελλάδα με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και την εκδίωξη του Κωνσταντίνου από την Ελλάδα μετά από στρατιωτική παρέμβαση των δυνάμεων της Αντάντ. Η διένεξη αυτή χώρισε τη χώρα σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα και προκάλεσε εξαιρετικά βαθύ χάσμα στην ελληνική κοινωνία μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά. Κάποιες επιπτώσεις του χάσματος παρέμειναν ως το 1974 και την έκπτωση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια του Εθνικού Διχασμού.