Καπετάν Λούκας
Ο Καπετάν Λουκάς η αλλιώς Κόκκινος ήταν οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα. Η καταγωγή του ήταν από το Μέγαρο Γρεβενών. Στο αρχείο του Γεώργιου Λυριτζή υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων, φωτοαντίγραφα και χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με τον Μακεδονομάχο.