Η επανάσταση στη Μακεδονία(1878)-Μακεδονομάχοι Αγωνιστές.
Περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές με αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα. Συγκεκριμένα γίνονται αναφορές σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που συνέβαλαν στον μακεδονικό αγώνα, όπως η πόλη της Νάουσας, η Σαμαρίνα, αναφορά στους Μακεδόνες αγωνιστές Ζιάκα, τον Καρατάσο για το βίο του και τη συμβολή του στην επανάσταση του 1821,στον Χ. Νταβέλη, πραγματικό όνομα: Χρήστος Νάτσιος, περ. 1832 - 12 Ιουλίου 1856) ήταν περιβόητος Έλληνας ληστής της Αττικής και της Βοιωτίας.Απόκομμα εφημερίδας με αναφορά στην τουρκοαλβανική επιδρομή, στις Μακεδονικές πόλεις και τα παλιά σπίτια.Τέλος, στο αρχείο εντοπίζεται και μια Φωτογραφία.