Βαλαάδες-Εξισλαμισμένοι -Κριπτοχριστιανοί στη Δυτ.Μακεδονία.
Περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων και φωτοαντίγραφο που αναφέρονται στους Βαλαάδες και τους Νεομάρτυρες, Κρυπτοχριστιανούς στην Τουρκοκρατία.- Με το όνομα Βαλαάδες ήταν οι ελληνόφωνοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που κατοικούσαν στην περιοχή του άνω Αλιάκμονα (Βοίο-Γρεβενά).Οι πληθυσμοί αυτοί συμπεριλήφθηκαν στην ανταλλαγή του 1924-1925 αν και υπήρχε ειδική μνεία στη συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και απόφαση για την ανταλλαγή ήταν δικιά τους, αργότερα μετανιώνουν και λένε τους κορόιδεψαν οι ομόθρησκοι τους μπέηδες οι ίδιοι όμως είχαν αποφασίσει να παραμείνουν.- Κατά το Ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, νεομάρτυρας είναι ο ορθόδοξος χριστιανός που υπέστη μαρτυρικό θάνατο λόγω της θρησκευτικής πίστης του, κυρίως κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας.- Οι κρυπτοχριστιανοί ήταν (ή είναι) χριστιανοί που ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κρυφά, ενώ δημοσίως και φανερά ασκούσαν κάποια άλλη θρησκεία. Αυτό συνέβαινε σε περιόδους όπου οι χριστιανοί διώκονταν ή ο χριστιανισμός ήταν παράνομος.