Λυτά έγγραφα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (1743-1784)
Περιέχει λυτά έγγραφα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης κατά τα έτη 1743-1784.- Επιστολές εις το πρωτότυπο των: Πατριάρχη Σεραφείμ, Πατριάρχου Ιωαννικίου, Πατριάρχου Σαμουήλ, του Νικομηδείας Μελέτιου,του Καστοριάς Γενναδίου (ετ.1776), του Τουρνόβου Καλλινίκιου (ετ. 1777), επιστολή του Δέρκων Ανανίου(ετ. 1777) και άλλων.- Πατριαρχική και συνοδική πράξις (ετ. 1746) στην οποία ο Πατριάρχης Παΐσιος (Β') και 21 Αρχιερείς αποφασίζουν την προαγωγή του θρόνου της Μητροπόλεως Δέρκων εις 8ον εν τω Συνταγματίω μετά τον Χαλκηδόνος και προ του Θεσσαλονίκης.(αντίγραφο).- Συνοδική πράξη δια της οποίας ο Πατριάρχης Σωφρόνιος ο Ιεροσολύμων Αβράμιος και 20 άλλοι Αρχιερείς αναθεματίζουν και καθαιρούν τον Αθανάσιον Πάριον, τον Ιάκωβον Πελοποννήσιον και τον Αγάπιον Κύπριον ως αίτιους ταραχών και σκανδάλων εις την εκκλησίαν δια τα μνημόσυνα, τη γνωστή φιλονικία των Κολυβάδων. (αντίγραφο).- Απόκρισις Πατριαρχική στην οποία ο Πατριάρχης Καλλινίκιος (Δ') παρέχει αποδείξεις ότι παλαιότερα ετελούντο την Κυριακή μνημόσυνα (άνευ χρονολογίας).- Χρεωστικό της Τζέκας στο οποίο ασφαλίζονται εις την Τζέκα δια του Στέφανου Καραγιάννη 4.292 δουκάτα δια διαθήκης παρά του Κοζανίτου Δημητρίου Μανώλη Παγούνη δια το σχολείο της πόλεως Κοζάνης.- Αναφορά των Επισκόπων Κρήτης (ετ. 1777) προς το Πατριαρχείο στην οποία ζητούν την απομάκρυνση του τότε Μητροπολίτου Κρήτης Ζαχαρίου.(αντίγραφο).