Ελένη, ο μύθος της Ελλάδας (2013)
1) Η «Ιλιάδα» είναι το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. 2) Ο Ευριπίδης στην «Ελένη» χτίζειτο μύθο με την Ελένη όχι στην Τροία, αλλά στην Αίγυπτο τη φέραν οι θεοί καικαταγγέλλει με αυτόν τον Τρωικό πόλεμο. 3) Ο Γ. Ρίτσος: «Ελένη» (Τέταρτη διάσταση)την επισκέπτεται στη Σπάρτη, όπου προσπαθεί να απελευθερωθεί από το μύθο της. 4)Ο Γ. Σεφέρης συναντά την « Ελένη» στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη.Και ρωτούνε οι άνθρωποι, όπως ο ποιητής : πού είναι η αλήθεια; Και βλέπει κατάματατην αλήθεια με μια απερίγραπτη καθαρότητα.