Γεωγραφικά - Στράβων, π. 63 π.Χ.-π. 19 μ.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1994)
Ο Στράβων καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου. Γεννήθηκε στα μέσα του 1ου π.Χ. αιώνα. Τα δεκαεπτά βιβλία του γεωγραφικού του έργου τον αναδεικνύουν γεωγράφο του κόσμου. Ταξίδεψε, γνώρισε τόπους και ανθρώπους, ήθη και έθιμα, μάζεψε πληροφορίες, εργάστηκε στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και έτσι συγκέντρωσε το υλικό του. Η παιδεία του είναι καθαρά Ελληνική^ γνωρίζει καλά τους Έλληνες ποιητές και ιστορικούς, θαυμάζει κυρίως τον Όμηρο, κρατά όμως και κριτική στάση απέναντι στις πηγές του. Ο Στράβων περιγράφει την Ισπανία, τη Γαλατία, τη Βόρεια Ιταλία και τις Άλπεις, τη Μεγάλη Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, τις Ινδίες, την Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια, δίνοντας την εικόνα της οικουμένης. Το έργο του όμως δεν είναι πολύτιμο μόνο για τις περιγραφές του^ μέσα από αυτό προβάλλουν καθαρά οι γνώσεις των αρχαίων για τη σφαιρικότητα της γης και την ύπαρξη της βαρύτητας, καθώς και ο κόσμος του πνεύματος, καθαρά Ελληνοκεντρικός, μέσα στην αχανή ρωμαϊκή επικράτεια.