Λαοί της Ευρώπης : καταγωγή και εθνικά χαρακτηριστικά - Ραφαηλίδης, Βασίλης, 1934-2000 (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1996)
Αυτό εδώ το βιβλίο θα ήθελε να είναι μια συμβολή στη φιλική και καλοπροαίρετη γνωριμία ημών των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους. Ίσως μάλιστα συμβάλει στο να καταλάβουμε καλύτερα πού ανήκουμε εμείς οι Έλληνες: στην Ανατολή ή στη Δύση; Η αρχαία ελληνική ιστορία μας υποχρεώνει να ανήκουμε στη Δύση. Η βυζαντινή ιστορία και ο χριστιανισμός μας υποχρεώνουν να ανήκουμε στην Ανατολή. Και ούτω πως, προκύπτει η κατά Ζαμπέλιο εθνική μας σχιζοφρένεια. Αν αυτό το βιβλίο σας βοηθήσει να ξεπεράσετε, έστω κατ ελάχιστο, την επιμεριζόμενη σε έναν έκαστο εξ ημών εθνική σχιζοφρένεια, ίσως σας προφυλάξει από σοβαρότερες μορφές ψυχοπάθειας. Όπως για παράδειγμα αυτή του σοβινισμού, που είναι η πιο «καθαρή» και επικίνδυνη μορφή συλλογικής τρέλας. Αυτή που βρίσκεται στη ρίζα κάθε φασισμού.