Οι λαοί της Μέσης Ανατολής - Ραφαηλίδης, Βασίλης, 1934-2000 (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998)
Ο ιστορικός συγγραφέας Βασίλης Ραφαηλίδης, ασχολείται στο βιβλίο του αυτό, με την Μέση Ανατολή. Τον ευρύτερο όρο, που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα, αλλά συνδέονται είτε από πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε από πολιτισμικής κουλτούρας. Έτσι στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, παρουσιάζει χώρες της Μέσης Ανατολής, δίνοντας πληροφορίες γι' αυτές, σχετικά με την θέση κλειδί που κατέχουν και την σημασία τους στην παγκόσμια ισορροπία.