Ο θαυμάσιος Ορενόκος = Le superbe orenoque - Verne, Jules, 1828-1905 (Βιβλιοθήκη Ιούλιου Βερν ;, 1995)
Ο "Θαυμάσιος Ορενόκος", που το γράψιμό του άρχισε το 1893 και τέλειωσε τον Αύγουστο του 1894, κυκλοφόρησε το 1898. Είναι η αφήγηση του ταξιδιού του Σαφανζόν, Γάλλου εξερευνητή ως τις όχθες του ποταμού Ορενόκου, στη Βενεζουέλα. Ο Ζαν Σαφανζόν, γεννημένος το 1854, έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια στο λεκανοπέδιο του Ορενόκου από το 1884 ως το 1891, και δημοσίευσε το 1889 σε τόμο ης εντυπώσεις του από αυτά. Τότε ο Ιούλιος Βερν -που η όρασή του ήταν πολύ εξασθενημένη- κάλεσε τον εξερευνητή στο σπίτι του, στην Αμιένη, και του ζήτησε πολλές λεπτομερείς πληροφορίες για τον μεγάλο ποταμό της Βενεζουέλας, μήκους δυόμισι χιλιάδων χιλιομέτρων, έναν από τους δέκα μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου. Στο περιπετειώδες και συγκλονιστικό ρομάντσο του, ο Βερν δεν παραλείπει ούτε τα ονόματα δυο Γάλλων αποίκων, του Μαρσάλ και του Μιραμπάλ, εγκατεστημένων στη Βενεζουέλα, που φιλοξένησαν τον Σαφανζόν. Ο Ιούλιος Βερν, στον "Θαυμάσιο Ορενόκο", δεν χάνει την ευκαιρία να ειρωνευτεί και τους διαφόρους "ειδικευμένους" γεωγράφους, που καθένας τους είχε και διαφορετική γνώμη για τον ρου του Ορενόκου, που την υποστήριζε ανυποχώρητα. Η πλοκή του έργου, γραμμένη και ξαναπλασμένη με εξαιρετική προσοχή, με απόλυτα εξακριβωμένα στοιχεία, με γλαφυρές περιγραφές της ωραίας χώρας της Νότιας Αμερικής, παρουσιάζει στον αναγνώστη ένα ρομάντσο όχι μονάχα διδακτικό, αλλά ταυτόχρονα κι απολαυστικό. Και το μυστήριο της καταγωγής του Ζαν Κερμόρ είν' από εκείνα τα "κλειδιά" που έκαναν πολλές γενεές αναγνωστών να ονειροπολούν, - και δεν αποκλείεται να συμβαίνει το ίδιο και στην εποχή μας, γιατί στα εσώψυχα κάθε ανθρώπου διατηρείται πάντα μια υπολανθάνουσα δόση ρομαντισμού.