Ιστορίες του Γιάννη Επαχτίτη και άλλα διηγήματα - Βλαχογιάννης, Γιάννης, 1867-1945 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1991)
O Γιάννης Bλαχογιάννης, δεν περιορίζεται στη στενά ηθογραφική, περιγραφική απεικόνιση, αλλά πλουτίζει το είδος με μια δυναμική αντίληψη με ψυχολογικές προεκτάσεις και μ ένα ύφος ασυνήθιστα ρωμαλέο και ταυτόχρονα λυρικό, αδρό, τραχύ, αρρενωπό. H κάθε γραμμή του βγαίνει από μια βιωματική εμπειρία ή από ανάλογες εμπειρίες των απλών ανθρώπων, παλιών ιδίως αγωνιστών του 21, που ταυτίζεται μαζί τους οργανικά, τόσο που ορισμένες φορές λησμονεί πότε γράφει ιστορία με απαιτήσεις επιστημονικές και πότε αναπλάθει την ιστορία σε λογοτεχνική μορφή.