Μεγάλα χρόνια : λόγοι κι' αντίλογοι - Βλαχογιάννης, Γιάννης, 1867-1945 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1950)
Τα σύντομα αυτά πεζογραφήματα είναι μέρος χωριστό από τους '"Λόγους και Αντιλόγους", που τυπωθήκανε το 1925. Είναι γραμμένα σε δυο διάφορες εποχές 1904-1912 και 1929-1930. Τα πρώτα είναι σύντομα και γοργά στον τρόπο τους. Ο συγγραφέας τότε ήτανε πιο νιος. Τα δεύτερα έχουν άλλο χαρακτήρα πιο διηγηματικό, σαν από γέρο γραφιά διατυπωμένα. Κατατάχτηκαν όμως όλα μαζί, κατά το περιεχόμενό τους. Ο αναγνώστης, αν θελήση, θα τα ξεχωρίση από τις χρονολογίες τους.