Γνωριμία με την κώφωση - Ζαφειράτου-Κουλιούμπα, Ελένη (Έλλην, 1994)
Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους γονείς και όσους ασχολούνται με το κωφό παιδί γενικά, να το γνωρίσουν σε βάθος, να δουν το όλο πρόβλημα συνολικά, να μελετήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, να το δεχτούν σαν ισότιμο μέλος της κοινωνίας και την προσωπικότητά του μοναδική. Για να υπάρξει όμως μια τέτοια κατανόηση χρειάζεται συναισθηματική προετοιμασία, θέληση να σκεφτούν λογικά και επάρκεια γνώσεων πάνω στο αντικείμενο μελέτης, γιατί το κωφό παιδί δεν παύει να είναι παιδί, να είναι ένας φυσιολογικός οργανισμός, ένα κοινωνικό πλάσμα που θέλει να ανήκει στην ομάδα. Το βιβλίο αυτό προσφέρει πληροφορίες τεχνικές και μη, που αναφέρονται στην κώφωση, με στόχο να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης και αγωγής των κωφών παιδιών, αφού φτιαχτεί το κατάλληλο υποβοηθητικό κλίμα στις ψυχές και στο νου όλων μας.