Στις συμπληγάδες των ιδεών : ιδέες που ωφέλησαν και ιδέες που έβλαψαν την ανθρωπότητα - Russell, Bertrand, 1872-1970 (Αρσενίδης, 1963)
Η τωρινή στιγμή είναι η πιο κρίσιμη και αποφασιστική που πέρασε ποτέ η ανθρωπότητα. Απ’ τη συλλογική σύνεση που θα επιδείξει στα επόμενα είκοσι χρόνια, εξαρτάται αν η ανθρωπότητα θα υποστεί πρωτοφανή συμφορά, ή αν θα φτάσει σ’ ένα νέο επίπεδο ευτυχίας, ασφάλειας, ευημερίας και πνευματικής ανάπτυξης. Ποια θα είναι η εκλογή της; «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να φοβάται κανένας» κρούει τον κώδωνα ο νομπελίστας Ράσσελ, «υπάρχουν όμως και αρκετές δυνατότητες ευνοϊκής λύσης, για να κάνουν την ελπίδα να μη φαίνεται παράλογη. Και αυτή η ελπίδα» προτρέπει ο μεγάλος ανθρωπιστής, «πρέπει να καθοδηγήσει τις πράξεις μας». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)