Λουλούδι της ερήμου - Dirie, Waris (Ωκεανίδα, 1999)
Η Γουόρις Ντίρι, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, σε ηλικία δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως τοπ-μόντελ, αλλά και ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βιβλίο αυτό αφηγείται την προσωπική της οδύσσεια. Έντεκα χρόνια μετά την έκδοσή του στα αγγλικά, το 1998, το βιβλίο αποτέλεσε τη βάση για την ομότιτλη ταινία της Σέρι Χόρμαν, με τη Λία Κεμπέντε, μοντέλο από την Αιθιοπία, στον κεντρικό ρόλο (πρώτη προβολή στη χώρα μας: Μάρτιος 2010).