Μάρα η χριστιανή σουλτάνα : ιστορικό μυθιστόρημα - Λεονάρδος, Γιώργος Α., 1937- (Νέα Σύνορα, 1999)
Το καινούριο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Λεονάρδου ξαναφέρνει στη ζωή τα μεσαιωνικά Βαλκάνια μέσα από το συναρπαστικό δυναμισμό μιας περιπετειώδους προσωπικής ιστορίας. Με άξονα αφήγησης την έντονη και συνάμα συναρπαστική ζωή της Μάρας Βράνκοβιτς-Κομνηνού -κόρης του δεσπότη της Σερβίας, συζύγου του σουλτάνου Μουράτ Β΄, τιμημένης μητριάς του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή και παραλίγο συζύγου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου-, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι εμφύλιες διαμάχες, οι ρομαντικοί αλλά και βίαιοι έρωτες, οι αιματηροί πόλεμοι, οι ανατριχιαστικές σφαγές και γενοκτονίες αλλά και οι σκοτεινές δολοπλοκίες και οι αδίστακτες μάχες εξουσίας που χάραξαν την πορεία της νότιας αυτής γωνιάς της Ευρώπης στο μεγαλύτερο μέρος του κρίσιμου 15ου αιώνα. Το βιβλίο Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα συνδυάζει το γρήγορο ρυθμό του μοντέρνου μυθιστορήματος με την ακαδημαϊκή ακρίβεια της μελετημένης ιστορικής αφήγησης και το δυναμισμό του ζωντανού πολιτικοδιπλωματικού ρεπορτάζ. Προσφέρει γνώσεις για το παρελθόν, προκαλεί σκέψεις για το παρόν και υποχρεώνει σε σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον.