Να ζούμε και να σκεφτόμαστε σαν τα γουρούνια : για το φθόνο και την ανία στις δημοκρατίες της αγοράς - Chatelet, Gilles (Τοποθετήσεις, 1999)
«Το γεγονός ότι ο άνθρωπος δε θεωρείται πια κρέας για κανόνια αλλά ένα άβουλο σώμα που διαπλάθεται με τη συναίνεση και την πληροφόρηση είναι βέβαια μια "πρόοδος". Όμως, αυτά τα άβουλα σώματα αλλοιώνονται γρήγορα: η πρώτη ύλη που προκύπτει από τη συναίνεση υπόκειται στη σήψη και μεταμορφώνεται σε μια λαϊκίστικη ομοφωνία της σιωπηρής πλειοψηφίας που δεν είναι ποτέ αθώα. Φαίνεται πια ότι σε αυτόν τον κλασικό λαϊκισμό προστίθεται ο λαϊκισμός των γιάπις -ένας τεχνο-λαϊκισμός- ο οποίος θέλει να επιδείξει το σαρκοβόρο μεταμοντερνισμό του και είναι έτοιμος να εντοπίσει και να καταναλώσει τα best of από τα αγαθά και τις υπηρεσίες του πλανήτη».