Εσύ τα δικαιώματά σου και οι άλλοι : στην οικογένεια, στη δουλειά, στον έρωτα, στην παρέα - Πιντέρης, Γιώργος, 1948- (Ατομική ψυχολογία ;, 1983)
«Μια βασική διευκρίνηση: Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία, έχουμε μερικά βασικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το νόμο, το σύνταγμα και τις διακηρύξεις του Ο.Η.Ε. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος είναι "άτομο" και "κοινωνική μονάδα", οπότε και η υποστήριξη των δικαιωμάτων μας γίνεται σε δύο επίπεδα: Το "ατομικό" και το "κοινωνικό". Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο να υποστηρίζει πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά του στο "ατομικό επίπεδο". Χρειάζεται όμως να τονίσω από την αρχή πως πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει υποστήριξη δικαιωμάτων σε "ατομικό επίπεδο" μόνο: Αν ένας άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του μόνιμα και αποκλειστικά υπεύθυνο για οτιδήποτε του συμβαίνει, χωρίς να βλέπει το ρόλο που παίζει το κοινωνικό σύστημα στα καθημερινά του προβλήματα, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει σε μια συμπεριφορά που "ατομικά" μπορεί να φαίνεται ενεργητική και θαρραλέα, αλλά "κοινωνικά" θα είναι μάλλον απαθής και γεμάτη συμβιβασμούς. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε να αλλάξει το κοινωνικό σύστημα ή να γίνει επανάσταση για να μάθουμε να λέμε καμιά φορά "όχι" χωρίς να νιώθουμε ένοχοι».