Εφηβεία : προσδοκίες και αναζητήσεις - Δραγώνα, Θάλεια; Ντάβου, Μπετίνα (Ίδρυμα ερευνών για το παιδί, 1991)
Σε όλες τις ιστορικές περιόδους και σε όλες τις χώρες η εφηβεία εθεωρείτο ως ηλικία γεμάτη από προβλήματα, από αμφισβητήσεις και από δυσχέρειες και για τους ίδιους τους εφήβους και για τους γονείς και το ευρύτερο περιβάλλον. Όλα αυτά είναι σήμερα πιο έντονα και πιο φανερά. Είναι όμως και πολύ περισσότεροι οι επιστήμονες που έχουν την ειδική πείρα. Αλλά και όσοι έχουν επαφή με τους εφήβους μας είναι, ελπίζω, πιο έτοιμοι για ενημέρωση και καθοδήγηση. Γι' αυτούς τους λόγους το Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί οργάνωσε διήμερη συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων πολλών επιστημών με στόχο να εκδοθούν σε βιβλίο οι εισηγήσεις, οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα. Ελπίζομε ότι το βιβλίο θα βοηθήσει και τους εφήβους και τους γονείς, ώστε στη δύσκολη αυτή περίοδο με τα πολλά προβλήματα της να γίνει σωστή ωρίμανση και ομαλή μετάβαση στη γεμάτη ευθύνες ζωή των ενηλίκων. Νομίζω όμως ότι θα είναι εξίσου χρήσιμο και για όλους όσοι, στην επιστήμη τους και στο επάγγελμα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν για διάγνωση, συμβουλή ή θεραπεία, εφήβους και τις οικογένειες τους. Τέλος, στην διήμερη συζήτηση περιγράφηκαν και συζητήθηκαν και θέματα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής τα οποία ελπίζω ότι θα ενημερώσουν και θα βοηθήσουν και όλους όσοι, σε οποιοδήποτε τομέα, παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή των εφήβων μας.