Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών : πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη : ένας πρακτικός οδηγός για γονείς - Gottman, John Mordechai (Ελληνικά Γράμματα, 2000)
«Η νέα πραγματικότητα καθιστά αναγκαίο να εκμεταλλευθούν οι γονείς τις -χρυσές στιγμές- που περνούν με τα παιδιά τους και να αναλάβουν έναν ενεργό και καθοδηγητικό ρόλο για την αγωγή τους στις βασικές ανθρώπινες δεξιότητες, όπως είναι η κατανόηση και ο χειρισμός των αρνητικών συναισθημάτων, ο έλεγχος των παρορμήσεων και η ενσυναίσθηση. Στο βιβλίο αυτό ο John Gottman προσφέρει έναν επιστημονικά θεμελιωμένο όσο και πρακτικό οδηγό για τους γονείς που επιθυμούν να χαρίσουν στα παιδιά τους ένα βασικό εργαλείο για τη ζωή».γράφει ο εμπνευστής της «Συναισθηματικής Νοημοσύνης» και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, καθώς και του «Συναισθηματική Νοημοσύνη στο Χώρο της Εργασίας», Daniel Goleman. Ο John Gottman, συγγραφέας και του βιβλίου «Μεγαλώνοντας ένα Συναισθηματικά Νοήμον Παιδί», στο βιβλίο αυτό μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή της. Η ουσία, όπως λέει ο συγγραφέας, δεν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να δείξουμε πως το καταλαβαίνουμε και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν. Η ουσία είναι να γίνουμε εμείς οι οδηγοί και μέντορές του, να του δείξουμε το δρόμο προκειμένου να πορευτεί μέσα στον κόσμο των συναισθημάτων. Ο στόχος λοιπόν είναι να εφαρμόσουμε τη συναισθηματική αγωγή, μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη. Βασισμένο σε πολυετείς έρευνες και στην εμπειρία με εκατοντάδες γονείς, το βιβλίο αυτό μας δείχνει τον τρόπο για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.