Απαλλαγείτε από το τραύλισμα : τα ψυχολογικά αίτια του τραυλίσματος και πως να το ξεφορτωθείτε - MacDonald, Ladell R.M. (Ανθρώπινες σχέσεις, αγωγή, συμπεριφορά / Θυμάρι, 1982)
ΤΟ ΤΡΑΥΛΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΩΣΗ... Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους έφηβους και τους ενήλικους που τραυλίζουν και σ' όσους, σαν γονείς, κηδεμόνες ή δάσκαλοι, έρχονται σ' επαφή μ' ένα παιδί που τραυλίζει. Το τραύλισμα είναι μια μάσκα που κρύβει την αληθινή προσωπικότητα τού ατόμου. Κανένας δεν τραυλίζει όλες τις στιγμές. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που τραυλίζει μιλάει κανονικά στα ζώα, στο τραγούδι ή όταν απαγγέλλει. Έτσι αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει οργανική βλάβη στο μηχανισμό παραγωγής της ομιλίας. Οι ασκήσεις άρθρωσης και αναπνοής δεν θεραπεύουν το τραύλισμα. Οι ψυχολογικοί παράγοντες που είναι οι πρωταρχικές αιτίες του τραυλίσματος, περιγράφονται εδώ. Και αυτοί που υποφέρουν, ενθαρρύνονται να αποκτήσουν την αυτογνωσία που θα τους βοηθήσει να θεραπευτούν. Αν αποφασίσει κανείς ειλικρινά να εφαρμόσει τις ψυχολογικές αρχές που αναφέρονται εδώ, δεν θα αισθάνεται (ασυνείδητα) πια την ανάγκη να κρύβει την αληθινή προσωπικότητά του. Το τραύλισμα είναι απλά ένα σύμπτωμα αγχώδους νεύρωσης. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο άγχος, μπορούν να ωφεληθούν από τις ασκήσεις χαλάρωσης που περιγράφει ο συγγραφέας, ακόμη κι αν δεν τραυλίζουν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)