Παιδικότητα και εφηβεία - Hadfield, James-Arthur, 1882-1967 (Ανθρώπινες σχέσεις, αγωγή, συμπεριφορά, 1979)
Το παιδί είναι ένα λευκό χαρτί που μπορούμε να γράψουμε πάνω ότι θέλουμε. Είναι μήπως ένα κομμάτι κερί που μπορούμε να το πλάσουμε όπως θέλουμε; Ο συγγραφέας του βιβλίου υποστηρίζει ότι κάθε ανθρώπινη φύση κρύβει μέσα της ορισμένες δυνατότητες. Ένα περιβάλλον που προσφέρει αγάπη και συνθήκες για τη φυσική ωρίμανση της προσωπικότητας του παιδιού, είναι οι καλύτεροι κανόνες ανατροφής του. Η γνώση της διαδικασίας της ωρίμανσης είναι, κατά τη γνώμη του συγγραφέα, απαραίτητο εφόδιο για όποιον ασχολείται με το παιδί.