Φανή : στην άλλη ακτή του Αιγαίου - Γερασιμίδης, Γεράσιμος (Διόν, 1990)
Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, της γιαγιάς- Φανής, της τσαούσας Σμυρνιάς, που με την εξυπνάδα και την καπατσοσύνη της, κατόρθωσε και γλίτωσε μέσα από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Ο ισχυρός χαρακτήρας της σφυρηλατείται από τη δυνατή και επιβλητική προσωπικότητα του άντρα της, του Κοσμά. Η διαρκής παρουσία του όσο ζούσε και μετά το θάνατό του η ονειρική εξωκοσμική εμφάνισή του, αποτελούν τον σύμβουλο και καθοδηγητή των αποφάσεων και των πράξεών της. Μέσα από μια χιονοστιβάδα γεγονότων, διαμορφώνεται και ξεπετιέται η αγάπη και η ανθρωπιά της χωρίς συμβιβασμούς, που αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα. Παλεύει και ξεπερνάει τον εαυτό της. Δίνει τα πάντα. Δεν θέλει τίποτα και φεύγει σαν τον αποσπερίτη. Η ιστορία της αποτελεί ένα μάθημα αγάπης, ανθρωπιάς, ελπίδας και πίστης στον άνθρωπο.