Μαθήματα γενικής γλωσσολογίας - Saussaure, Ferdinand de (Παπαζήσης, 1979)
Η επιστήμη που δημιουργήθηκε γύρω από τα πράγματα της γλώσσας πέρασε τρεις διαδοχικές φάσεις, προτού ακόμη διαπιστώσει ποιο είναι το αληθινό και μοναδικό της αντικείμενο. Άρχισε να καταγίνεται με αυτό που ονόμασαν "γραμματική". Πρώτοι οι Έλληνες εγκαινίασαν τη μελέτη αυτή και τη συνέχισαν κυρίως οι Γάλλοι στηρίζεται στη Λογική, δεν έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν ενδιαφέρεται για τη γλώσσα την ίδια αποβλέπει μοναδικά να δώσει κανόνες για τη διάκριση των ορθών από τις μη ορθές μορφές πρόκειται δίχως άλλο για μια μάθηση κανονιστική, ξένη εντελώς από την καθαρή παρατήρηση και με σκοπιά κατ' ανάγκη πολύ περιορισμένη.