Ιστορίες δύναμης - Castaneda, Carlos (Καστανιώτης, 1978)
Συναρπαστικό κι εκπληκτικό το βιβλίο του Κάρλος Καστανέντα - η αποκορύφωση της μύησής του στον κόσμο της μαγείας. Μιας μαγείας που είναι περισσότερο μια κοσμοθεώρηση και μια στάση ζωής παρά μια πρακτική εξώκοσμου μυστηρίου. «Η γη, αυτή είναι η αληθινή αγάπη του πολεμιστή». Στα τρία προηγούμενα βιβλία του ο Κάρλος Καστανέντα κάνει ισάριθμα βήματα, βήματα θριαμβευτικά και τολμηρά, μέσα στο άγνωστο, μέσα σ' έναν κόσμο διαφορετικό. Όλα αυτά δεν είναι παρά η προπαρασκευή. Η μακρόχρονη προετοιμασία για να φτάσει, με τις Ιστορίες δύναμης, στην πραγματοποίηση του καθήκοντος του Δον Χουάν. Να γίνει «άνθρωπος με γνώση» και «άνθρωπος με δύναμη» μέσα από μια ασύλληπτη πορεία γεμάτη τεχνάσματα και κινδύνους, οράματα και μαθήματα. Μια πορεία για την κατάκτηση της εξήγησης των μάγων - για την κατάκτηση μιας νέας κοσμοθεώρησης, μιας νέας στάσης απέναντι στα πράγματα του κόσμου και στην ίδια την ύπαρξή μας. Μια πορεία όχι μόνο στην έρημο και στα φαράγγια του Μεξικού, αλλά και στον κόσμο της σύγχρονης μεγαλούπολης, όπου ο Δον Χουάν χρησιμοποιεί το πλήθος του δρόμου και τις σκηνές της πόλης για να πετύχει να απλωθούν τα φτερά της αντίληψης του Κάρλος. Μια πορεία που, μέσα από κυκεώνες αισθημάτων κι απέραντες μοναχικές στιγμές, καταλήγει σε μια εξήγηση, που είναι ταυτόχρονα μύηση και συγκινητικός αποχαιρετισμός. Οι Ιστορίες δύναμης είναι τα στερνά λόγια του Δον Χουάν και η εκπλήρωση της υπέροχης και μοναδικής ευκαιρίας του Κάρλος να ανοίξει την «πύλη του αγνώστου».