Ο μυστικός πράκτωρ - Conrad, Joseph, 1857-1924 (Συλλογή κλασικής λογοτεχνίας, 2000)
Ο κόσμος του μυστικού πράκτορα - ο κόσμος του νόμου και της τάξης, των ανόητων δημοσίων υπαλλήλων και των διεφθαρμένων αστυνομικών - καθρεφτίζεται με τρόπο κωμικοτραγικό στον υπόκοσμο, ένα ρυπαρό και ελεεινό τοπίο τρομοκρατών, όπου, μεταξύ άλλων, κατοικούν ο καθηγητής, που πάντα κουβαλάει μια βόμβα στην τσέπη του, και ο Βέρλοκ, ο πορνογράφος, απατεώνας και κατάσκοπος. Απωθητικοί χαρακτήρες και ανήθικες καρικατούρες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν μια μαύρη σάτιρα της αγγλικής κοινωνίας, μια σάτιρα οξυμένη ακόμη περισσότερο από ένα πορτραίτο «οικογενειακής ζωής»: από την ιστορία της Γουίνι Βέρλοκ που αδυσώπητα οδηγείται στο έσχατο τέλος της απόλυτης ερήμωσης, της τρέλας, της απόγνωσης.