Κίνηση της πραγματικότητας και ψυχικά φαινόμενα : ύλη και νόηση - Αλεξανδρής, Κώστας Δ. (University Studio Press, 1993)
Ύλη, κίνηση -- Ύλη, χώρος, χρόνος -- Τα ψυχικά φαινόμενα -- Ασθήματα -- Αντίληψη -- Αρχές και μέθοδοι μελέτης των ψυχικών φαινομένων -- Γνωσιολογία -- Το μεγάλο πρόβλημα της αλήθειας. Μια μελέτη που αντιτίθεται στην κλασική αντίληψη που θεωρεί τα ψυχικά φαινόμενα υποκειμενικές καθαρά οντότητες, άσχετες από τον τρόπο κίνησης της αντικειμενικής πραγματικότητας, από τις αρχές-νόμους εξέλιξης της φύσης και της κοινωνίας. Ο υποκειμενικός κόσμος του ανθρώπου είναι η αντανάκλαση του γίγνεσθαι της πραγματικότητας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.