Σοφία και ψευδαισθήσεις της φιλοσοφίας - Piaget, Jean, 1896-1980 (Φιλοσοφία και πολιτική βιβλιοθήκη, 1987)
Το έργο του Ζαν Πιαζέ κινήθηκε στα όρια πειραματικής επιστήμης και φιλοσοφίας και άνοιξε νέους δρόμους όχι μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στην επιστημολογία. Μέσα από την διπλή του αυτή προοπτική και προπαιδεία ο Ελβετός ερευνητής και στοχαστής απαντά σε ερωτήματα όπως: υπάρχει πράγματι μια ειδική φιλοσοφική γνώση που να αξίζει πράγματι το όνομα της γνώσης; Είναι δικαιολογημένη η αξίωση φιλοσόφων ξένων προς κάθε εμπειρική έρευνα να διατυπώνουν γενικές οντολογικές και επιστημολογικές αρχές; Και αν αυτό δεν συμβαίνει, όπως πιστεύει ο Πιαζέ, γιατί εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη η πίστη πως η φιλοσοφία αποτελεί ανώτερη γνώση; Το γλαφυρό και συναρπαστικό αυτό βιβλίο θίγει έτσι κεντρικά προβλήματα αναφερόμενα στην ουσία και στην μέθοδο, αλλά εξίσου και στο ήθος της γνώσης.