Το τραγούδι της Δωροθέας : - Regas, Rosa 1933- (Κύκλος ξένης πεζογραφίας, 2007)
Δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες: Η Αουρέλια, πανεπιστημιακή δασκάλα στη Μαδρίτη, προσλαμβάνει την Αδελίτα, μικροκαμωμένη, πολυλογού και καπάτσα, για να φροντίζει τον κατάκοιτο πατέρα της στο εξοχικό του σπίτι. Όταν εκείνος πεθαίνει, την κρατάει ως επιστάτρια, ενόσω η ίδια απουσιάζει στον δικό της κόσμο, στην πόλη. Τις λίγες μέρες το χρόνο που περνάει στο κτήμα παρακολουθεί αμήχανη όσο και συνεπαρμένη τις κινήσεις και τις κουβέντες της Αδελίτα, που μοιάζει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι' αυτή τη θέση. Ώσπου η εξαφάνιση ενός πολύτιμου δαχτυλιδιού και μια σειρά ανεξήγητα τηλεφωνήματα κάνουν την Αουρέλια να υποψιαστεί ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στο σπίτι της. Στην υποβλητική, ανησυχητική ηρεμία της εξοχής, θα βαλθεί να διερευνήσει την αινιγματική ζωή της άλλης γυναίκας, για ν' ανακαλύψει έκπληκτη ποια είναι η δική της -πόσο της έχει λείψει το θάρρος ν' αφουγκραστεί τους ανομολόγητους πόθους της. Με αυτό το μυθιστόρημα, που την καθιέρωσε στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας, η Ρόσα Ρεγάς μας παρασέρνει σε μια ιλιγγιώδη πορεία στα άδυτα των συναισθημάτων, των φόβων και των παθών.