Η μοίρα και τα σχόλια : ιστορικό μυθιστόρημα - Petkovic, Radoslav, 1953- (Οι Ορίζοντες των Βαλκανίων, 2001)
Οι ήρωες αυτού του μυθιστορήματος, που ξεκινά την εποχή της δημοκρατίας των Επτανήσων, στις αρχές του 19ου αιώνα, περνά από τη σέρβικη και την ελληνική παροικία της Τεργέστης και καταλήγει, μέσω των γεγονότων της Ουγγαρίας του 1956, στην τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, ζουν από κοντά την πορεία μιας διαρκώς επαναλαμβανόμενης ιστορίας, προσπαθώντας να γνωρίσουν την αλήθεια του κόσμου. Ένα από τα δυνατότερα έργα της σύγχρονης σέρβικης λογοτεχνίας.