Οι άνθρωποι του Τζούλι : - Gordimer, Nadine, 1923-2014 (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνη, 1991)
Ολόκληρη η Νότια Αφρική είναι ένα πεδίο ατελείωτων μαχών. Οι λευκοί εγκαταλείπουν τις πόλεις, τρέπονται σε φυγή, για να γλυτώσουν από την οργή ενός λαού που καταδικάστηκε σε σκλαβιά μέσα στην ίδια του την χώρα. Η οικογένεια των Σμέιλς θα σωθεί χάρι στον Τζούλι, το μαύρο υπηρέτη τους, που θα τους φυγαδέψει και θα τους κρύψει στο χωριό του. Μια καινούργια σελίδα ανοίγει στη ζωή των Σμέιλς. Μιά σελίδα που τους γυρίζει πίσω, μακριά από τον πολιτισμό, κοντά στους αυτόχθονες κατοίκους της χώρας που κατέκτησαν οι άποικοι πρόγονοί τους. Εκεί, που βασιλεύει η ένδεια και η μιζέρια, μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό. Η σχέση του ζευγαριού κλονίζεται. Οι αξίες στις οποίες είχαν οικοδομήσει την "πολιτισμένη" ζωή τους καταρρέουν. Μόνο κοινό τους τα τρία τους παιδιά κι ο υπηρέτης τους. Μια καινούργια σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον αντρόγυνο και τον πρώην υπηρέτη. Τώρα πιά ο εξαρτημένος δεν είναι ο Τζούλι, εκείνοι εξαρτώνται απ' αυτόν. Ο δούλος γίνεται αφέντης και τα πάλαι πότε αφεντικά δυο τρομαγμένα, παγιδευμένα ζώα... ( από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)