Εισαγωγή στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου - Μπαντάουη, Χάσαν (Εκδόσεις Βάνιας, 2003)
[...] Η "Εισαγωγή στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου", την κρατική οργάνωση και τον πολιτισμό του, είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί μέρος από το κενό γνώσης σχετικά με την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και να δημιουργηθεί η βάση εκείνη που χρειάζεται ο μελετητής της ιστορίας για να αναγνωρίσει τα στοιχεία της ιστορικής συνέχειας της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι αιτίες που προκάλεσαν τα ιστορικά γεγονότα και ώθησαν στη δημιουργία της κοινωνικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, με την οποία παρουσιάζεται σήμερα ο χώρος της Μέσης και Εγγύς Ανατολής. [...]