Ο θάνατος του Μαθουσάλα : Διηγήματα - Singer, Isaac Bashevis, 1904-1991 (Καστανιώτης, 2005)
Ο Θάνατος του Μαθουσάλα περιλαμβάνει είκοσι διηγήματα του μεγάλου Νομπελίστα συγγραφέα, διηγήματα που πλάθουν έναν κόσμο μυθικό και μαγικό, αναλύοντας κάθε πτυχή της ανθρώπινης φύσης και αναζητώντας απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα. Στο ομότιτλο διήγημα, ο Σίνγκερ, μέσα από την ιστορία του Μαθουσάλα, διεισδύει στο χάος, για να αποδείξει πως καταστροφή και δημιουργία είναι αλληλένδετες. Στον «Εβραίο από τη Βαβυλώνα», το καλό με το κακό συνυπάρχουν σε μια μάχη μέχρις εσχάτων. Στον «Οικογενειακό φίλο» η απιστία είναι ευπρόσδεκτη μορφή απόλαυσης, ενώ στην «Παγίδα» λειτουργεί ως καταστροφική λύτρωση και στο «Μάτι της πύλης» ως μοιραίος καταλύτης. Στον «Ερημίτη», η μοναξιά γίνεται το τίμημα της αμαρτίας, στην «Πικρή αλήθεια» η αποφυγή της αμαρτίας οδηγεί στη μοναξιά, ενώ στο «Μεταμφιεσμένο» η αμαρτία απελευθερώνεται. Στο «Θαμπωμένο» ο έρωτας είναι τυφλός και στην «Ταφή στη θάλασσα» θανατηφόρος. Από τις αριστουργηματικές συλλογές διηγημάτων του 20ού αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)