Το κάστρο - Selimovic, Mesa, 1910-1982 (Ξένη πεζογραφία, 2007)
18ος αιώνας. Το Σεράγιεβο παρασύρεται στη χίμαιρα των κατακτήσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Βόσνιος Αχμέντ Σάμπα επιστρέφει στην πατρίδα του έπειτα από έναν πολύμηνο πόλεμο στη μακρινή Ρωσία. Ένας άντρας νικημένος από τη φρίκη όσων είδε και έζησε· κυνηγημένος από τον εφιάλτη των αναμνήσεων. Ο πόλεμος αλλάζει τους ανθρώπους. Αλλάζει το βλέμμα τους, τις σκέψεις τους, τις πράξεις τους. Και ο Αχμέντ, αυτός ο φιλήσυχος δάσκαλος που κάποτε μάθαινε στα παιδιά να αγαπούν και να ονειρεύονται, τώρα περιφέρεται στη γενέθλια πόλη χωρίς σκοπό και προορισμό, χωρίς συντρόφους και οικογένεια, αφού τα έχασε όλα. Ένας παραλίγο ήρωας που δεν μπορεί πλέον να ξεχωρίσει την ήττα από τη νίκη. Η γνωριμία του με μια όμορφη χριστιανή, την Τάνια, θα αποδειχθεί καθοριστική. Η νεαρή γυναίκα είναι η μόνη που θα σταθεί δίπλα του στο κάλεσμα της καινούργιας ζωής.