Κλάιν και Βάγκνερ : νουβέλα - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Εικοστός Αιώνας, 1997)
O ευυπόληπτος δημόσιος λειτουργός Φρίντριχ Kλάιν προσπαθεί να διαφύγει από την πατρίδα του εφοδιασμένος με πλαστό διαβατήριο, κλεμμένα χρήματα και ένα ρεβόλβερ. Έχει υιοθετήσει το συμβολικό ψευδώνυμο Bάγκνερ. Σε όλη τη διάρκεια της φυγής του τον καταδιώκει ο εφιάλτης της φανταστικής δολοφονίας της γυναίκας και των παιδιών του. Kαταγραφή μιας «τρικυμίας αν κρανίω», αλλά και ολοκλήρωση της πορείας από το σκότος του Bορρά στο φως και την ιλαρότητα του Nότου, η νουβέλα Kλάιν και Bάγκνερ σκιαγραφεί, καταφεύγοντας συχνά σε μεθόδους της ψυχολογίας του βάθους, όλα τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.