Η αντιζωή : μυθιστόρημα - Roth, Philip, 1933-2018 (Πόλις, 2008)
"Η αντιζωή" μιλάει για ανθρώπους που πραγματώνουν τα όνειρά τους για ανανέωση και φυγή. Κάποιοι, μάλιστα, απ' αυτούς φτάνουν μέχρι και να ριψοκινδυνεύσουν τη ζωή τους για ν' αλλάξουν το φαινομενικά αναπότρεπτο πεπρωμένο τους. Όπου κι αν βρίσκονται, οι χαρακτήρες της "Αντιζωής" αντιμετωπίζουν διαρκώς τον πειρασμό μιας εναλλακτικής ύπαρξης που θα μπορούσε ν' αντιστρέψει τη μοίρα τους. Οδηγός μας σ' αυτές τις πρωτεϊκές ζωές, μέσα απ' τα υποβλητικά τοπία του βιβλίου -οικεία και ξένα-, είναι ο μυθιστοριογράφος Νέιθαν Ζούκερμαν. Αυτός είναι ο κριτικός νους που υπολογίζει τι τίμημα πρέπει να καταβληθεί κάθε φορά για ν' αλλάξει η τύχη των ηρώων και να ξαναγραφτεί η Ιστορία, είτε σ' ένα οδοντιατρείο στο Νιου Τζέρζι ή ένα παραδοσιακό χωριό στο Γκλόστερσιρ της Αγγλίας, είτε σε μια εκκλησία στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου ή έναν μικροσκοπικό οικισμό στην έρημο της κατεχόμενης απ' το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.