Ο μικρογράφος : - Vantrease, Brenda Rickman (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνη, 2004)
Την Αγγλία του 14ου αιώνα σημαδεύουν η πανώλη, οι πολιτικές έριδες και οι πρώτες αναταράξεις της Μεταρρύθμισης. Η τυπογραφία δεν έχει ακόμα εφευρεθεί και τα βιβλία αποτελούν είδος σπάνιο και ακριβό, καθώς είναι έργα κοπιώδη, χειρόγραφα και διακοσμημένα με εξαιρετικές μικρογραφίες. Ο Φιν είναι αριστοτέχνης μικρογράφος που εργάζεται όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και, κρυφά, για τον Τζον Γουίκλιφ της Οξφόρδης, τον άνθρωπο που πρεσβεύει τη ριζοσπαστική άποψη ότι η Βίβλος θα πρέπει να μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού, ώστε να μπορούν να τη διαβάζουν όλοι. Ο Φιν κρύβει, επίσης, ένα ακόμα μυστικό, ένα μυστικό που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο όταν γνωρίζει τη λαίδη Κάθριν του φέουδου Μπλάκιγχαμ, μια χήρα η οποία αγωνίζεται να αποτρέψει τη διαρπαγή της κληρονομιάς της τόσο από την Εκκλησία όσο και από το Στέμμα. Μέσα από τη σχέση του Φιν με τη λαίδη Κάθριν ο αναγνώστης εισχωρεί στην καρδιά αυτού που η Μπάρμπαρα Τάτσμαν αποκάλεσε κάποτε "όλεθρο του 14ου αιώνα".