Το μυστικό του Αρχάγγελου : - Harris, Robert, 1957- (Ψυχογιός, 2001)
Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν. Δικτάτορας, τύραννος αλλά και ηγέτης. Χρόνια μετά το θάνατό του, η σκιά του απλώνεται ακόμη πάνω από τη σύγχρονη Ρωσία και τον κόσμο ολόκληρο. Ο ιστορικός Φλουκ Κέλσο, ειδικός μελετητής εκείνης της περιόδου, φτάνει στη Μόσχα για να συμμετάσχει σε ένα συμπόσιο. Ένα βράδυ δέχεται την επίσκεψη ενός περίεργου γέρου που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πού είναι θαμμένο το προσωπικό ημερολόγιο του Ρώσου δικτάτορα. Έτσι αρχίζει για τον Κέλσο, τη δυναμική Ζινάιντα και τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ο' Μπράϊαν, μια απίστευτη περιπέτεια στην αχανή και παγωμένη Ρωσία. Από τη μία πόλη στην άλλη, μέσα από δάση, μέσα από χωριά χαμένα στην έρημη στέπα, κυνηγημένοι από αδίστακτους και αμετανόητους νοσταλγούς του παρελθόντος, κινδυνεύοντας σε κάθε βήμα, βρίσκονται επιτέλους μπροστά σε ένα συνταρακτικό μυστικό, ένα μυστικό που αποκαλύπτει μιαν άγνωστη πτυχή της σκοτεινής προσωπικότητας του Στάλιν. Ο Ρόμπερτ Χάρις είναι απόλυτα πετυχημένος σ' αυτό το είδος της λογοτεχνίας. Με κεντρικό στοιχείο την αναζήτηση ενός χαμένου ημερολογίου, η Ιστορία ξαναγράφεται από την αρχή κάνοντας τον αναγνώστη να αναρωτηθεί: Πόσο έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή η νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων, και μετά το πολυδιαφημισμένο τέλος του Ψυχρού Πολέμου;