Βέρα : η κυρία Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ - Schiff, Stacy, 1961- (Διόπτρα, 2005)
Η Βέρα Εβσέεβνα Σλόνιμ "γεννήθηκε" δύο φορές... στις 5 Ιανουαρίου του 1902, αλλά και στις 8 Μαΐου του 1923 στο Βερολίνο, σε μια γέφυρα πάνω από ένα ποτάμι... Τότε συνάντησε, με αξιοθαύμαστα δική της πρωτοβουλία, έναν ποιητή, τον οποίο θαύμαζε και ο οποίος έμελλε να την θαυμάσει από την πρώτη στιγμή και για πάντα... Η Βέρα Εβσέεβνα Σλόνιμ και ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Ναμπόκοφ, συναντήθηκαν και σε χρόνο μηδέν διαπίστωσαν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον, συναντήθηκαν και σε χρόνο μηδέν μάγεψαν ο ένας τον άλλον, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να αναγάγουν σε «υψηλή τέχνη» την καθημερινή τους ζωή και να μοιραστούν τα πάντα... Η Stacy Schiff αφηγείται την ιστορία της Βέρας και του Βλαντιμίρ με τρόπο υποδειγματικό, συνδυάζοντας το πάθος του επιστήμονα με την ακρίβεια του καλλιτέχνη...