Μνήμες πολέμου, 1897-1974 : οι αγώνες του ελληνικού έθνους μέσα από προσωπικές μαρτυρίες - Κοπανιτσάνου, Θεοφάνη; Καλογεράκου, Πηγή (Γενικό Επιτελείο Στρατού. Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, 2012)
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση των σημαντικότερων σύγχρονων πολεμικών γεγονότων και αποβλέποντας στην ανάδειξη επιμέρους πτυχών της νεότερης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας που δεν καταγράφονται στις επίσημες πηγές, προχώρησε στην έκδοση του παρόντος τόμου.Η έκδοση αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από προσωπικές μαρτυρίες αφανών αγωνιστών και, δευτερευόντως, γνώριμων προσωπικοτήτων, οι οποίοι στο σύνολό τους υπήρξαν πρωταγωνιστές των γεγονότων, στα πεδία των μαχών αλλά και εκτός αυτών. Πρόκειται για αφηγήσεις στρατιωτών, αξιωματικών, πολιτικών, διπλωματών, ανταποκριτών, δημοσιογράφων και πολιτών, Ελλήνων και ξένων, που με κάθε τρόπο συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις ή παρακολούθησαν από διάφορες θέσεις τις εξελίξεις της ελληνικής ιστορίας από το 1897 έως το 1974 και κατέγραψαν τα γεγονότα μέσα από το δικό τους πρίσμα. Τα κείμενα συνήθως έχουν τη μορφή ημερολογίου, που συμπληρωνόταν σε ημερήσια βάση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνταχθεί εκ των υστέρων με τη μορφή αναμνήσεων ή απομνημονευμάτων.Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει κείμενα ως επί το πλείστον δημοσιευμένα σε αυτοτελείς εκδόσεις που διαθέτει η βιβλιοθήκη της ΔΙΣ, καθώς και ορισμένα αδημοσίευτα χειρόγραφα που φυλάσσονται στο ιστορικό αρχείο της Διεύθυνσης. Η αρχική επιλογή των αποσπασμάτων έγινε από ομάδα ιστορικών της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.