Η υγειονομική υπηρεσία κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 (Έκδοση Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, 2001)
Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε έξι μέρη. Υποστηρίζεται από αναλυτικούς Πίνακες και από ένα ειδικό Παράρτημα με την πρωτότυπη έκθεση που αφορά στη λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας (Y.Y.) 1912-1913 του Αρχιάτρου Σόλωνος Χωματιανού. Πρόκειται για ένα μοναδικό κείμενο, ένα οιονεί οδοιπορικό αποτελούμενο από 236 σελίδες, που περιέχει αντικειμενικές και πολύτιμες πληροφορίες, αλλά συγχρόνως μας μεταφέρει με ζωντάνια την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Η ΔΙΣ διατήρησε επακριβώς το ύφος και τη γλώσσα, "άπταιστη καθαρεύουσα", του συντάκτη. Παρέχονται πληροφορίες για την οργάνωση της Υ.Y. , τη δράση της στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, και στα Μετόπισθεν της Μακεδονίας, καθώς και για τις νόσους, τις επιδημίες και γενικά την κατάσταση υγιεινής του Στρατού. Επίσης περιγράφεται η δράση της κατά τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο, τα μέτρα που πάρθηκαν και εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας της χολέρας που είχε εμφανισθεί στον Τουρκικό και Βουλγαρικό Στρατό, καθώς και οι δραστηριότητες του Υγειονομικού στη Ζώνη Εσωτερικού. Τέλος γίνεται αναφορά στη δραστηριότητα της Υ.Υ. του Πολεμικού Ναυτικού, στη συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων της Ελλάδας, μοναδική περίπτωση σύμπραξης στους πολέμους του Έθνους, και αναλύεται η σημαντική συμβολή της Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.