Η Ρίκι κι ο Σιλβάτικος στην κορυφή του κόσμου - Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, 1932- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2005)
Η Ρίκι είναι μια τυφλοποντικίνα που γεννήθηκε με ελαττώματα: έχει μεγάλα μάτια, θέλει να κάνει φιλίες με τους «εχθρούς» των τυφλοπόντικων και με τα ζωάκια που θα έπρεπε να θεωρεί «θύματά» της και να τα καταβροχθίζει. Γίνεται ζευγάρι με τον δασικό ποντικό Σιλβάτικο και ζούνε στα δέντρα, όχι σε λαγούμια όπως οι δικοί της. Σαν μεγαλώνουν και φεύγουν τα μικρά τους, ο Σιλβάτικος και η Ρίκι ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι που ονειρεύονταν, και γνωρίζουν το Νεπάλ, τα Ιμαλάια, τους ανθρώπους που ζουν εκεί, στην κορυφή του κόσμου, και τις συνήθειές τους.