Πίκρα - Hornby, Nick, 1957- (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους / Πατάκη, 2009)
Ο Σαμ ζει για το σκέιτμπορντ, αλλά, όταν γνωρίζει σ' ένα πάρτι την Αλίσια, το ένα φέρνει το άλλο και η κοπέλα μένει έγκυος. Πίκρα... Ο Σαμ δεν έχει πια τίποτε άλλο παρά να εμπιστευτεί την "ομιλούσα" αφίσα του Τόνι Χοκ, του θεού του σκέιτμπορντ. Α, και να φύγει για ένα παράξενο ταξίδι στο μέλλον. Το βιβλίο αποτελεί μια πανέμορφη εξερεύνηση της "ανάληψης ευθυνών", όμως η πραγματική απόλαυση πηγάζει από τις διηγήσεις που πλαισιώνουν την ιστορία: τις παρεξηγήσεις, το χιούμορ, το "άλλο λέω και άλλο εννοώ". Ένα βιβλίο βαθιά ανθρώπινο.