Ο θρόνος της Καμπούλ - Hensher, Philip (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνη, 2004)
Ένα έξοχο μυθιστόρημα που διασκελίζει τον κόσμο σαν διαχρονικός ιμπεριαλιστής. Ο αναγνώστης περιδιαβάζει στις βικτοριανές επαύλεις της Αγγλίας, στα κοσμικά σαλόνια της Αγίας Πετρούπολης και στην εξωτική αγορά της Καμπούλ και συναντά εξέχουσες προσωπικότητες όπως το σάχη της Περσίας και τη βασίλισσα Βικτορία αλλά και απλούς, καθημερινούς ήρωες, όπως τους δουλοπάροικους της τσαρικής Ρωσίας. Μια ιστορία που πραγματεύεται την αγάπη, τη μοναξιά, τη συνήθεια, την ανθρώπινη φιλοδοξία και τις συγκυρίες που οδηγούν στη δημιουργία αχανών αυτοκρατοριών και στην κατάρρευσή τους. Οι σκηνές που διαδραματίζονται στο Λονδίνο θυμίζουν Ντίκενς κι εκείνες που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία φέρνουν στο νου τον Τολστόι. Οι περιγραφές της Αυλής του Αφγανού αυτοκράτορα, του εμίρη Ντοστ Μουχάμαντ Χαν, παραπέμπουν στο περίτεχνο ύφος του Χίλιες και Μία Νύχτες. Σε μια εποχή που οι λόγιοι και οι πολιτικοί διατείνονται ότι η ιστορία είναι μια σύγκρουση πολιτισμών, αξίζει κανείς να διαβάσει το βιβλίο Ο Θρόνος της Καμπούλ. Μας υπενθυμίζει ότι ο πολιτισμός δημιουργήθηκε και από αδύναμους, ασταθείς ανθρώπους. Την άνοιξη του 1839 οι δυνάμεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ο μεγαλύτερος στρατός του κόσμου, μπαίνουν μεγαλοπρεπώς στο Αφγανιστάν. Τρία χρόνια αργότερα επιστρέφει ένας μόνο ιππέας, ο μοναδικός επιζών αυτής της λαμπρής στρατιάς. Η βρετανική υπερηφάνεια είχε οδηγήσει ένα κυρίαρχο έθνος στην καταστροφή. "Ο θρόνος της Καμπούλ" χαρακτηρίζεται από τις σπουδαιότερες μυθιστορηματικές αρετές: αφοσίωση και όνειρο, πίστη και αλλαγή, επική εξιστόρηση και εξωτισμό. Καλύπτοντας χρονικά μια δεκαετία και γεωγραφικά διαδρομές από το Λονδίνο στην Καλκούτα και από την Αγία Πετρούπολη στην Καμπούλ, το έργο του Φίλιπ Χένσερ συγκλονίζει και εμπνέει.